Het verhaal achter de AED actie.

In de Kwartaaltjes van december en maart stond een artikel over de AED-apparaten in de wijk. Of beter: het tekort aan AED-apparaten, want er was er slechts één dag en nacht bereikbaar, namelijk het apparaat dat bij Delta Wonen aan de Veerallee hangt. AED is de afkorting voor Automatische Externe Defibrillator. Dit apparaat kan het hartritme weer herstellen bij een hartstilstand. Voor het bereik van de hele wijk is één AED te weinig. Om die reden werd tijdens de algemene ledenvergadering in maart een actie gestart om een tweede apparaat aan te schaffen. De wijkwethouder gaf de aftrap. De initiatiefnemer is Martin Hinten. Voor hem zit er een persoonlijk verhaal achter deze actie. ‘Ik heb zelf twee keer een hartaanval gehad op vijfenveertigjarige leeftijd,’ vertelt Martin meteen. We zitten om de keukentafel om hem te interviewen. Vragen stellen hoeft nauwelijks, want Martin is enorm bevlogen aan het vertellen. ‘Als er maar één iemand gered kan worden omdat er een AED in de buurt is, dan is mijn missie geslaagd. Het is zo belangrijk, een AED kan iemands leven redden,’ vervolgt hij. ‘Alle vooroordelen die ik over hartaanvallen had, zijn verdwenen. Net als veel mensen dacht ik dat een hartaanval vooral oude mensen treft. “Je bent nog zo jong,” kreeg ik ook te horen na mijn hartaanval. Nu weet ik dat hartziektes in de genen kunnen zitten en niets met leeftijd te maken hebben. In dezelfde week dat ik een hartaanval kreeg, is er een jongen van 23 jaar aan een hartstilstand overleden tijdens de marathon van Amsterdam. Een ander bekend en tragisch voorbeeld is de Ajaxvoetballer Abdelhak Nouri die tijdens een oefenwedstrijd een hartstilstand kreeg.’ De aandacht voor voldoende AED-apparaten in de wijk, begon met een gesprek op de bank. Ergens in september vorig jaar. Martin vroeg z’n vriendin of er wel een AED in de wijk is. ‘Ja, vast wel,’ antwoordde ze. ‘Ook 24 uur bereikbaar?’ reageerde Martin. ‘Daarop werd duidelijk dat het helemaal niet bekend was. Dit werd nader uitgezocht. Delta wonen gaf aan dat er binnenkort een AED geplaatst zou worden. Inmiddels is dat gebeurd. Het apparaat hangt buiten en is daardoor dag en nacht bereikbaar. Aan de andere kant van de wijk (Prinsenpoortgedeelte) was er niets. ‘Als iemand daar een hartstilstand krijgt en eerst moet de AED aan de Veerallee gehaald worden, duurt dat te lang. De eerste zes minuten zijn cruciaal omdat er daarna hersenbeschadiging kan optreden doordat zuurstoftekort kan oplopen.’ ‘Is er dan wel tijd om te reageren als iemand een hartaanval krijgt?’ vroegen wij aan Martin. ‘Jazeker. Een hartaanval gaat bij iedereen anders. Ik dacht eerst ook dat iemand die een hartaanval krijgt meteen neervalt. Uit ervaring kan ik zeggen dat je meer tijd hebt, er zijn eerst signalen die wijzen dat er een aanval aankomt. Mijn eerste hartaanval was om één uur ’s middags. Mijn zoon was ziek thuis, daarom was mijn vriendin er met nog een vriendin van haar. Ik voelde mij ineens heel misselijk worden, vroeg om water en zakte toen weg. Die vriendin heeft mij in leven gehouden door mij bij bewustzijn te houden. Ze bleef met mij praten. Mijn voordeel was dat ik rustig bleef. Ik had een goede conditie en ook dat heeft in mijn voordeel gewerkt. Uiteindelijk ben ik met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht en om zes uur ’s avonds geopereerd. De tweede keer voelde ik de aanval aankomen. Mijn reukvermogen neemt dan toe. Omdat ik de voortekenen herkende, kon ik 112 bellen, de honden in de bench doen, de buurvrouw waarschuwen om mijn zoon op te vangen en de deur openen voor de ambulance. Daarna begon de pijn in mijn linkerschouder en kreeg ik een enorme druk op mijn borst. Alsof er een olifant op was gaan zitten.’ Gelukkig is het goed afgelopen, alhoewel goed niet het passende woord is. ‘Ik heb goede en slechte dagen, op een slechte dag kan ik niets doen,’ licht Martin toe. De actie voor een tweede AED-apparaat heeft kort gelopen. High Energy Events die ook de dancefeesten organiseert op Koningsdag en Bevrijdingsdag heeft het resterende bedrag bijgelegd. Het tweede AED-apparaat zal waarschijnlijk in de Prinses Margrietstraat opgehangen worden. Ook zullen er reanimatiecursussen gegeven worden (hou hiervoor het gele briefje in de gaten). ‘Hoewel je het AED-apparaat ook kunt gebruiken zonder cursus, kan het de doorslag geven om meteen te handelen wanneer je al ervaring hebt via een reanimatiecursus,’ vertelt Martin. Wat is het verschil tussen een hartstilstand en een hartaanval, vroegen wij ons af? Bij een hartstilstand stopt het hart met kloppen en pompt het geen bloed meer rond door ernstige ritmestoornissen. De organen krijgen geen bloed, dus geen zuurstof meer. Iemand die een hartstilstand krijgt, raakt binnen enkele seconden bewusteloos en stopt met ademen. Bij een hartaanval raakt een kransslagader van het hart verstopt. Een deel van het hart krijgt geen bloed, dus geen zuurstof meer. Martin besluit met: ‘mijn motivatie om voor een AED te gaan is omdat ik de hartaanvallen heb gehad. Ik prijs mij gelukkig dat het geen hartstilstand geweest is, dan was ik waarschijnlijk dood geweest.’